hrana-alergeni

ALERGIJA NA HRANU: odrasle osobe

Alergija na hranu je burna reakcija imunološkog sustava na bjelančevine iz hrane.  Međutim znamo li što je alergija i  koliko ljudi zaista boluje od alergija? Znamo li koje su najčešće alergije kod odraslih osoba?

 

Općenito je prihvaćeno da alergija na hranu pogađa oko 2,5% opće populacije, ali epidemiološki podaci su različiti ovisno o zemlji u kojoj se provode, tako da prevalencija varira u rasponu od 1% do 10%. Točno određivanje prevalencije i dalje je jedan od glavnih problema s alergijom na hranu, s obzirom da mnogi čimbenici utječu na prevalenciju i razvoj alergije na hranu. Različiti čimbenici uključuju i različite kriterije za postavljanje dijagnoze alergije na hranu, metodologije studiranja, geografske varijacije, starost i izloženost prehrani. U EU incidencija se kreće od 2,18% (Ujedinjeno Kraljevstvo) do 0,07% (Grčka). Najčešće namirnice, koje izazivaju reakcije preosjetljivosti su mlijeko, jaja, pšenica, riba i orašasti plodovi.

Procjenjuje se da više od 10% odraslih osoba u SAD-u ima alergiju na hranu dok ih 19% smatra da su alergični na hranu iako njihovi simptomi nisu slični onima kod prave alergije na hranu, već mogu biti slučaj intolerancija ili drugih stanja povezanih sa hranom. Rezultati navedene studije temelje se na nacionalnom reprezentativnom istraživanju s više od 40.000 odraslih osoba.

Vrlo važno je napomenuti da je potrebno posjetiti alergologa kako bi se provela stručna testiranja i dijagnosticirala alergija na hranu prije njene eliminacije iz prehrane. Ako se alergija potvrdi bitno je razumjeti na koji način je potrebno liječiti alergiju, kako prepoznati znakove anafilaksije te kako i kada koristiti adrenalin. Istraživači provedene studije otkrili su da samo polovica osoba ima potvrđenu dijagnozu alergije od strane liječnika te da manje od 25% ima prijavljen recept za adrenalin. Također utvrđeno je da je barem polovica osoba s alergijama na hranu razvila alergiju kao odrasla osoba.

Podaci studije pokazuju da su najčešći alergeni kod odraslih osoba u SAD-u: školjkaši (7,2 milijuna odraslih), mlijeko (4,7 milijuna), kikiriki (4,5 milijuna), orah (3 milijuna), riba (2,2 milijuna), jaja (2 milijuna), pšenica (2 milijuna), soja (1,5 milijuna), sezam (0,5 milijuna). Istraživači tvrde da je potrebno više studija kako bi objasnili zašto su u SAD-u tako uobičajene alergije na školjkaše te što ih čini tako postajanim kod odrasle populacije.