Đumbir slika za objavu

Đumbir: dobar zadah ili nešto više?

Često slušamo kako je đumbir ljekovita biljka koja je primarno poznata jer ublažava simptome gastritisa i žgaravice, ali i da pomaže kod dobrog zadaha iz usta. Da li je đumbir čarobni korijen, ili se tu radi o nečemu drugome?

Znanstvenici sa Tehničkog Sveučilišta u Munchenu otkrili su da aktivni sastojak 6-gingerol rastvara “molekule lošeg zadaha” u ustima, gdje osigurava svijež dah ali i zato osigurava bolji okus hrane koju kasnije jedemo.

 

Đumbir se često predstavlja kao ljekoviti začin i kao odličan saveznik u borbi kod žgaravice i gastritisa. Točnije, upravo aktivni spojevi đumbira imaju blagotvoran učinak na želučanu sluznicu, gdje čaj od svježeg korijena đumbira uz reguliranu prehranu može svakako pomoći u olakšavanju simptoma. Upravo gingeroli koje đumbir sadrži imaju protuupalno, analgetsko, antikarcinogeno i antipiretsko djelovanje. Interesantno je da su znanstvena istraživanja povezala đumbir i sa spriječavanjem tzv. “morske bolesti” , te čak i mučninama koje su izazvane kemoterapijom.

 

Uz sve to, đumbirovo djelovanje aktivnog sastojka dekongestanta povezano je sa lakšim disanjem kod gripe i prehlade, jer pomaže kod začepljenih dišnih puteva. U svakom slučaju, rekli bi da je đumbir mali korijen snažnih mišića, međutim, mi smo ipak ozbiljni, pa ćemo zaključiti sa time da ukoliko nemate dobre temelje u uravnoteženoj i raznovrsnoj prehrani koja vama odgovara, nemojte očekivati da će pojedine namirnice u vašem organizmu “raditi čuda”.

Preporuka za pravo osvježenje u ove ljetne dane je svakako u vodu naribati 1/2 korijenčića svježeg đumbira (cca 2cm), dodati 1 žlicu meda i malo chia sjemenki!

 

Za sva ostala pitanje i razotkrivanje mitova, javite nam se putem kontakt liste u Centar za nutricionizam, rado ćemo odgovoriti na Vaša pitanja.