inteligentni-želudac

KAKO NAPRAVITI DOMAĆI NAMAZ OD LJEŠNJAKA SA SAMO TRI SASTOJKA

Danas, 05.02.,  je svjetski dan Nutelle! Nutella je ime brenda talijanske tvrtke Ferrero, a označava slatki kremasti namaz od lješnjaka. Međutim, odličnu verziju možete napraviti i kod kuće.

Točan sadržaj proizvoda je strogo čuvana tajna dok su prema deklaraciji glavni sastojci šećer, palmino ulje, lješnjaci, kakao i mlijeko u prahu. Sastav Nutelle nije isti u svim zemljama npr. u Italiji sadrži manje šećera nego u Francuskoj. U Hrvatskoj sastav je sljedeći: šećer, palmino ulje, lješnjaci ( 13% ), kakao smanjene masti ( 7.4% ), obrano mlijeko u prahu ( 6.6% ), sirutka u prahu, emulgator: lecitin ( soja ); vanilin. Na 100 g Nutella tako sadrži 539 kcal, 30.9 g masti (od čega su 10.9 g zasićene masne kiseline), 57.5 g ugljikohidrata (od čega su 56.3 šećeri) te 6.3 g proteina.

S obzirom na visok udio šećera i masnoća koji se nalaze u ovom proizvodu preporuka nutricionista je povremeno se potruditi i napraviti vlastitu zdraviju verziju!

 

Sastojci za domaći lješnjak namaz:

  1. 250g šalice lješnjaka
  2. 250g tamne čokolade
  3. 3 žlice kokosovog ulja

 

Dodatni sastojci (po želji):

  • 1/4 žličice ekstrakta prave vanilije
  • prstohvat stevije ili žličica meda

 

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijati na 200C.
  2. Poslagati lješnjake na protvan i peći cca 10 minuta dok lješnjaci lagano ne potamne i zamirišu.
  3. Premjestiti lješnjake u vlažnu krpu i istrljati, kako bi se riješili kožice (ako se riješite kožice onda nisu gorki). Ako imate već pržene lješnjake, onda krećete od točke 4!
  4. Prebaciti lješnjake u blender i mljeti dok se ne dobije glatka smjesa (oko 5 minuta), povremeno gurajući smjesu koja se popela sa strane blendera (naravno kad to radite blender mora biti ugašen 🙂 .
  5. Čokoladu otopiti na laganoj vatri ili na pari uz dodatak kokosovog ulja. Dodati lješnjake u topljenu čokoladu i zamiješati.

 

*Po želji dodati prstohvat vanilije za miris, te jednu žlicu stevije ili meda ako želite dodatno zasladiti. Ako je presuho dodati još malo kokosovog ulja dok ne dobijete željenu gustoću.

 

Ana Uremović Novačić mag.nutr.

Diana Gluhak Spajić mag.nutr.