Povrće slika za objavu

Krucefirano povrće i prevencija raka crijeva

Kruciferno povrće poput brokule, cvjetače, kelja i prokulice u istraživanju pokazalo mišiće u borbi protiv raka debelog crijeva

Istraživanje na miševima koje su proveli znanstvenici ‘Instituta Francis Crick’ pokazuje da prehrana bogata indol-3-karbinolima (spojevi koji nastaju probavom krucifernog povrća poput brokule i cvjetače) ima antiupalno djelovanje i smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva. Ova studija sugerira da prehrambena vlakna nisu jedina bitna u prevenciji nastanka raka kolona te je nužno okrenuti se istraživanju kemijskih spojeva (fitonutrijenata) u hrani koji bi mogli imati blagotvoran učinak na zdravlje gastrointestinalnog sustava!

Preporuka je povećati unos voća i povrća zbog mnogobrojnih pozitivnih učinaka na naše zdravlje, tako da na svakom tanjuru, barem polovicu treba zauzimati razno povrće.