Utjecaj aktivnosti crijevne mikrobiote na gubitak tjelesne mase

Mogu li nam naše bakterija koje se nalaze u crijevima pomoći da uravnotežite svoju tjelesnu masu? I da li je to tako jednostavno?

Preliminarna studija koju je provela poznata klinika ‘Mayo Clinic’, pokazuje da specifična aktivnost crijevnih bakterija kod nekih ljudi može biti odgovorna za njihovu nemogućnost gubitka tjelesne mase unatoč tjelesnoj aktivnosti i prehrani. Istraživanje je provedeno nažalost samo na 26 ispitanika upisanih u program za liječenje pretilosti u navedenoj klinici. Zaključak istraživanja je pokazao da postoji razlika u mikrobioti (crijevnoj mikroflori) osoba koje su gubile na tjelesnoj masi od onih koji nisu mršavili. Ono što je još interesantnije pokazuje da je povećana sposobnost korištenja određenih ugljikohidrata direktno povezana s neuspjehom kod mršavljenja. 

Navedeno istraživanje je jedan od pvih koraka prema tome da naša genetika, epigenetika, točnije stil života i prehrane direktno utječe na naše tijelesno stanje. Preporuka je nastaviti s tjelesnom aktivnosti i uravnoteženom prehranom uz uključivanje probiotika i prebiotika koji postupno mogu dovesti do promjene mikrobiote(crijevne mikroflore). 

 

Uvkoliko želite pročitati više, slijedite link

Mayo Clinic Proceedings