Title Image

Pregled i dijagnostika

Pregled i dijagnostika su uglavnom prve usluge s kojima se susreću naši klijenti. Uključuju aktivnosti koje se odvijaju u centru za nutricionizam ili preglede kod naših partnera. Prilikom korištenja usluge Prvi nutricionistički pregled, postajete članom Kluba Centra za nutricionizam, čime ostvarujete pravo na popust na ostale naše aktivnosti i pravo sudjelovanja na mjesečnim okupljanjima i edukativnim predavanjima.

 

o Prvi nutricionistički pregled uključuje ispunjavanje osnovnog upitnika koji uključuje pregled osnovnih prehrambenih navika, istraživanje o mogućim rizicima putem upitnika, procjene anamneze i općeg stanja (NRS 2002), osnovna antropometrijska mjerenja i mjerenje vitaminsko mineralnog statusa. Prvi nutricionistički pregled traje do 60minuta i stvara ključnu sliko o klijentu te o danjim koracima prehrambene terapije. Prilikom dolaska na prvi nutricionistički pregled, potrebno je ponjeti sa sobom potrebnu liječničku dokumentaciju i važeće biokemijske nalaze.

o Antropometrijska mjerenja uključuje osnovna stručna mjerenja: mjerenje visine i težine, izračun bazalnog metabolizma (BM), zatim udjela masnoće u tijelu, visceralne masnoće i udjela mišićne mase, te dodatna mjerenja; mjerenje svih točaka opsega tijela, cjelodnevne i energijske potrošnje (CEP). Postoji mogućnost i BOD POD antropometrijske analize, koja je trenutno najdetaljnija antropometrijska pretraga na koju se posebno naručuje.

o Vitaminsko-mineralni status uključuje mjerenje osnovno mjerenje od 10 ili kompletno od 26 vitamina i minerala u tijelu, analiziramo Vaša očitanja i prikazujemo prosječne nutritivne vrijednosti, te pružamo informacije o vitaminima i mineralima i njihovim prirodnim izvorima u hrani. Ukoliko postoji potreba, preporučamo uzimanje dodataka prehrani.

o Hematološko-biokemijske pretrage se odrađuju u suradničkim akreditiranim laboratorijima, primarno NZJZ Dr.Andrija Štampar. Cijena se određuje ovisno o vrsti pretrage. U centru za nutricionizam može se naručiti i serološka pretraga za celijakiju.

o Pretraga intolerancije na hranu uz nutricionističko savjetovanje mogu pomoći u planiraju prehrane, odnosno odabiru namirnica koje mogu poboljšati opće stanje organizma. Bitno je za napomenuti da je pretraga intolerancije na hranu nije u potpunosti prihvaćena znanstvena metoda pregleda kompatibilnosti namirnica. U Centru za nutricionizam upućujemo na serološke (krvne) pretrage putem IgG antitijela. Intolerancija na hranu nije pretraga alergije na hranu, niti prehraga na autoimuna oboljenja. Za najbolje rezultate, intolerancija na hranu je pretraha koja zahtjeva periodičke preglede,kako bi se pokazao trend kontinuirane pojave određenih intolerancija u tijelu. Pretrage intolerncije na hranu se odrađuju u NZJZ Dr.Andrija Štampar, uz konzultacije u Centru za nutricionizam. Usluga uključuje pregled između 44 i 264 alergena uz nutricionistički pregled i savjetovanje. Cijena se određuje ovisno o vrsti pretrage.

o Genetički testovi u svrhu primjene nutrigenomike imaju primarno pružiti preporuke za određene poligenske bolesti poput pretilosti, gdje se putem detaljnih preporuka može se jasnije očitati i preporučiti stil prehrane i stil života. Genetički testovi vam neće pružiti informacije o izbacivanju pojedinih namirnica iz hrane, osim ukoliko se ne radi o bolestima sa izraženim simptomima (npr. hematokromija, fenilketonurija). Genetičke testove odrađuju akreditirani laboratoriji u EU, putem brisa sluznice obraza. Cijena se određuje ovisno o vrsti pretrage.

o Ostale medicinske pretrage i usluge uključuje pretrage EKG, Biomagnetnu rezonancu, limfnu drenažu provjerenim uređajima uz prisutstvo medicinskog osoblja, Medicinski tretman uklanjanja i smanjenja masnih naslaga visokofrekventnim valovima, te mjerenje fizioloških karakteristika stanja arterija i srca putem NEX uređaja u partnerskim institucijama. Cijena se određuje ovisno o vrsti pretrage.