Title Image

Škola zdrave prehrane

POŠTOVANI RODITELJI!
POZIVAMO VAS DA SE I VI PRIDRUŽITE!

ŠTO JE ŠKOLA ZDRAVE PREHRANE?

Škola Zdrave Prehrane je izvanškolska aktivnost koja slijedi nacionalne i međunarodne preporuke pravilne prehrane. Škola zdrave prehrane se sastoji od interaktivne edukacije gdje sudjeluju voditelj radionice, zdravstveni djelatnik – prvostupnik sestrinstva, profesionalni kuhar te magistar nutricionizma.
Škola zdrave prehrane sastoji se od 12 modula, koji imaju za cilj poticanje kreativnog razmišljanja, povećanje znanja o zdravoj i uravnoteženoj prehrani koju mogu prilagoditi u obitelji, te razvijanju znanja i vještina koje će im pomoći u budućnosti. Jedan modul se održava svaki tjedan.
Škola Zdrave Prehrane namijenjena je djeci od prvog do četvrtog razreda.

 

Škola Zdrave Prehrane organizirana je na dobrovoljnoj bazi gdje roditelji ovisno o interesu i mogućnostima uključuju svoju djecu, nije sastavni dio osnovnoškolske nastave, a organizator je Centar za nutricionizam (RED FORK j.d.o.o.).

 

ZATO ŠTO VJERUJEMO DA ZAJEDNO MOŽEMO NAPRAVITI PROMJENU

Danas više od četvrtine djece ima tegobe sa viškom kilograma, gdje samo 56% djece svakodnevno doručkuje, a čak 76% ne konzumira dovoljnu količinu voća i povrća. S obzirom da Svjetska Zdravstvena Organizacija upozorava da svako treće dijete od 11 godina u EU ima problema sa viškom kilograma, program je prvenstveno namijenjen učenicima od 1 do 4 razreda.
Sve aktivnosti su zamišljene da učenici sudjeluju i da doprinose stvaranju novog sadržaja s ciljem podizanja interesa o zdravoj prehrani i zdravom načinu života. Cilj je uz edukaciju, poticati djecu na sudjelovanje i interes, kroz zabavu i smijeh, s obzirom da zdrava prehrana treba biti vezana uz sreću i veselje.

 

U Školi Zdrave Prehrane želimo pomoći idjeci slabijeg imovinskog statusa, pruzajuci besplatno sudjelovanje

• Ako se na radionici nalazi 10 djece, grupi se može pridružiti jedno dijete besplatno, na 15 i više sudionika, dvoje do troje. Cilj nam je da djeci koja imaju interesa, svakako omogućimo sudjelovanje

• Djeci koja su slabijeg imovinskog statusa pružit ćemo sve pogodnosti kao i za djeci koja si mogu omogućiti Školu zdrave Prehrane.

Roditelji ili zakonski skrbnici djece slabijeg imovinskog statusa neka iskažu interes i  jave nam se na: office@redfork.hr 


Škola Zdrave Prehrane uključuje za sve sudionike:

× Edukativne radionice u trajanju od 12 modula
× Sudjelovanje stručnih osoba u području edukacije
× Upoznavanje s određenim namirnicama i izrade jednostavnih obroka
× Izradu postera o zdravoj i uravnoteženoj prehrani za grupu koja sudjeluje
× Potvrdnicu o završenoj Školi Zdrave Prehrane za svakog malog sudionika

ŠKOLA ZDRAVE PREHRANE
Naziv aktivnosti  Opis aktivnosti
MJESEC 1: UPOZNAJ ME !
1 UPOZNAJ ME Uzimanje razne hrane domaće i egzotične, te upoznavanje sa namirnicama koje možda prije nismo imali prilike susresti.
2 GRUPIRAMO HRANU Učenje o glavnim grupama hrane, grupa dobiva poster o vrstama hrane, a se razna hrana grupira po grupama nacrtanim na posteru.
3 POGODI TKO SAM Govorimo o tome kako nastaje okus, koji su okusni dijelovi na jeziku i kako mozak prepoznaje okuse i moramo pogoditi koju hranu kušamo (komadići jabuke, grožđa, kruške, lubenice, cikle, banane i sl.).
4 ZDRAVI DORUČAK Učimo gdje ide hrana ide nakon što ju progutamo, govorimo o važnosti doručka, razgovaramo što jedemo za doručak i zašto je važno, što znači zdrava prehrana, zajedno izrađujemo namaze.
5 ZDRAVI SNACK Pokazujemo da su i zdrave inačice slatkiša itekako ukusne. Izrađujemo zdrave pločice od raznog suhog voća, sjemenki i orašastih plodova, gdje se iste kasnije degustiraju.
MJESEC 2: SLATKO I SLANO
6 VOĆE I POVRĆE: SMOOTHIE Prepoznajemo razno voće i povrće – grupiramo se u male timove, a svaki tim će odabrati neko super voće i povrće koje će pretvoriti u ukusan napitak uz pomoć stručne osobe. Najboljem smoothiju i daje mu se ime.
7 ULJA I MASTI Pričamo o uljima i mastima, zašto su ona dobra, kako ona nastaju, koja su autohtona za ovo područje, da li ih doma koristimo, izrađujemo salate gdje ih posipamo uljima i sjemenkama, te kušamo.
8 SUNČANE ŽITARICE Prepoznajemo razne žitarice (pšenica, ječam, zob, raž, heljda, kukuruz, pir, proso, riža..) i zašto su one super zdrave (zob, heljda, pšenica) gdje onda kušamo razne žitarice s jogurtom s bobičastim voćem i medom.
9 MED, ŠEĆERI, SLATKIŠI Učimo što je med i kako nastaje, što su pčelice i zašto su nam one važne. Razlikujemo med od šećera i raznih slatkiša (lizalice, bomboni), te govorimo o zdravlju i čuvanju zubića i kušamo med.
MJESEC 3: TANJURI ZDRAVE PREHRANE
10 RIBA NA TANJURU Prikazujemo kako izgledaju razne ribe (som, srdela, pastrva, lokarda..). Kuša se pašteta od oslića koju pripremimo, na kukuruznom ili školskom kruhu, s začinima.
11 MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI Pričamo kakva mlijeka postoje, zašto je mlijeko bitno za rast i razvoj. Djeca mogu kušati razna mlijeka (kravlje, kozje, ovčje), te razne sireve (gouda, brie, svježi, parmezan), gdje onda pričamo o važnosti mlijeka u svakodnevnoj prehrani.
12 TANJUR ZDRAVE PREHRANE Učimo što je zdravi tanjur, izrađujemo smoothie od voća i povrća, uz dodatak sjemenki i dodjeljuju se potvrdnice.

ŠTO JE CILJ ŠKOLI ZDRAVE PREHRANE?

Cilj Škole Zdrave Prehrane je poduprijeti napore o unaprjeđenju prehrane kod djece rane osnovnoškolske dobi, koja je ključan vremenski čimbenik u formiraju zdravih prehrambenih navika. U Školi Zdrave Prehrane vjerujemo da se zdrava prehrana može predstaviti na interaktivan, veseo i zanimljiv način, gdje sva djeca (učenici 1 – 4.razreda) mogu sudjelovati, a naučeno znanje donijeti u svoju obitelj. Hrana koja se donosi na sat Škole Zdrave Prehrane je ili zapakirana deklaracijom proizvođača, tako da ne napušta HACCP lanac.

RODITELJI, JAVITE NAM SE!

ISKAZ INTERESA ZA ŠKOLU ZDRAVE PREHRANE:

Ukoliko Vam je program Škole Zdrave Prehrane zanimljiv i smatrate da je koristan i za Vaše djete, javite nam se i iskažite interes!

Iskaz interesa za Školu Zdrave Prehrane možete odraditi isključivo isključivo putem navedenog linka – https://forms.gle/sjEQzp5zrgxb15cC7 

koji Vas vodi na upitnik koji možete ispuniti preko mobitela (1 min).
Iskaz interesa za Školu Zdrave Prehrane dijete može prijaviti isključivo roditelj ili zakonski skrbnik. Po zaprimanju iskaza interesa, kontaktirati ćemo vas sa informacijom gdje se nalazi najbliža Škola Zdrave Prehrane i u kojem je terminu. Iskaz interesa nije obvezujući.

GDJE?

Škola Zdrave Prehrane održavati će se po matičnim Osnovnim Školama ili knjižnicama. Popis svih Osnovnih škola i knjižnica u kojem će se održavati aktivnosti imati ćemo kroz sljedeći tjedan.

Iskaz interesa za Školu Zdrave Prehrane dijete može prijaviti isključivo roditelj ili zakonski skrbnik. Po zaprimanju iskaza interesa, kontaktirati ćemo vas sa obavijesti gdje se nalazi najbliža Škola Zdrave Prehrane i u kojem je terminu. Tada možete odlučiti hoće li Vaše dijete sudjelovati.

KADA?

Početak je planiran za siječanj 2020 godine!

KOLIKO?

Škola Zdrave Prehrane iznosi 1500,00 kn za jednokratno plaćanje ili 500,00 kuna mjesečno kroz tri mjeseca. Sve namirnice, aparatura i materijali su uključeni u cijenu!

ŽELIM ISKAZATI INTERES!

https://forms.gle/sjEQzp5zrgxb15cC7 

Dodatne informacije koje Vas zanimaju možete upupiti preko office@redfork.hr

Napomena: Škola Zdrave Prehrane je intelektualno vlasništvo tvrtke RED FORK j.d.o.o. i slijedom Centra za nutricionizam pri tvrtci RED FORK. Svaki pokušaj kopiranja, otuđivanja će biti sankcioniran i prijavljen te adekvatne mjere poduzete. Zabranjeno je kopiranje i korištenje u treće svrhe bez izričite suglasnosti autora odnosno vlasnika intelektualnog vlasništva, dakle tvrtke RED FORK j.d.o.o.

Sukladno članku 21. Zakona o zaštiti osobnih podataka, obradi osobnih podataka možete se svakodobno usprotiviti. Vaši će se osobni podaci tretirati u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka. RED FORK j.d.o.o. poštuje privatnost svojih korisnika i posjetitelja web stranica, te nijedna treća strana osim zaposlenika, koje zbog naravi poslova koje obavljaju za RED FORK j.d.o.o. imaju pristup osobnim podacima, nema pristup Vašim osobnim podacima, Vaši osobni podaci mogu se priopćavati trećim osobama bez vaše izričite prethodne privole samo u slučajevima izričito propisanim zakonom.