Kako nastaje šećerna bolest tip2? istaknuta slika

Kako nastaje šećerna bolest tip 2?

Šećerna bolest je metabolički poremećaj multiple etiologije. Karakteriziran je kroničnom hiperglikemijom zajedno s poremećenim metabolizmom proteina, masti i ugljikohidrata zbog deficita lučenja inzulina, djelovanja inzulina ili oboje. Znate li kako nastaje?

Šećerna bolest je povezana s razvojem mikrovaskularnih komplikacija i retinopatije koja može dovesti do sljepoće, nefropatije s potencijalnim zastojem rada bubrega i neuropatije.

 

Kako nastaje šećerna bolest tip 2?

 

Metabolizam hranjivih tvari odvija se velikim dijelom s ciljem pretvorbe hrane u energiju. Cijeli ciklus započinje unosom  hrane: ugljikohidrata, masti i proteina koji se u tijelu metaboliziraju i razgrađuju u manje molekule (jednostavne šećere, aminokiseline i masne kiseline). Glukoza koja nastaje razgradnjom složenih ugljikohidrata ulaskom u stanice koristi se kao energija ili se skladišti u obliku glikogena (primarno u jetri i mišićima) ovisno o trenutnim potrebama organizma. Da bi glukoza ušla u stanice (osim stanica mozga) potreban joj je hormon inzulin koji omogućuje unos, pohranu i iskorištavanje glukoze. Inzulin proizvode ß stanice gušterače. Kod šećerne bolesti tipa 2 dolazi do povišenih koncentracija glukoze u krvi kao rezultat inzulinske rezistencije i/ili deficita inzulina.

Inzulinska rezistencija je stanje u kojem različita tkiva ne odgovaraju adekvatno na inzulin i stoga ne može doći do apsorpcije glukoze u stanice. Inzulin u tijelu djeluje kao “vratar” koji omogućije glukozi ulazak u stanicu putem otvaranja vrata. Kao posljedica manjka inzulina ili njegove nedjelotvornosti, dolazi do porasta glukoze u krvi te je potrebno više inzulina kako bi pospremio glukozu u stanice. U početku gušterača luči veće količine inzulina kako bi održala normalne vrijednosti glukoze u krvi, međutim s vremenom dolazi do zamora gušterače koja gubi sposobnost lučenja inzulina. U vrijeme dijagnoze šećerne bolesti, u većini slučajeva izgubljeno je 50 % funkcije ß stanica gušterače. Ovaj tip šećerne bolesti uglavnom se javlja u odraslih i to obično starijih osoba, rjeđi je kod osoba normalne tjelesne mase (tip 2a), a vrlo čest kod pretilih osoba (tip 2b).

Ukoliko želite bolje razumjeti nastanak šećerne bolsti tip 2, toplo preporučamo da pogledate materijal od Mayo Klinike – Video o šećernoj bolesti, koji odlično vizualno objašnjava opisano.

 

Dijagnoza i kronične komplikacije

 

Dijagnozu šećerne bolesti tip 2 postavlja liječnik, a liječenje provodi interdisciplinarni tim djelatnika koji uključuje i nutricionista za preprouku prehrambene terapije sukladno stanju osobe i praćenje prema postavljenim ciljevima. Klinički simptomi šećerne bolesti su žeđ, često mokrenje (poliurija), gubitak tjelesne mase te zamagljen vid. Nekontrolirana hiperglikemija (visoka razina šećera u krvi) može dovesti do ketoacidoze i hiperosmolarne neketogene kome.

 

Dijagnostički kriteriji za šećernu bolest uključuju:

 

  • Glikemiju natašte ≥ 7,0 mmol/L
  • Glikemiju 2h nakon *OGTT-a ≥11,1 mmol/L
  • *HbA1C ≥6,5%
  • Nasumičnu glikemiju ≥11,1 mmol/L uz klasične simptome hiperglikemije

*OGTT oralni test tolerancije na glukozu

*HbA1C je frakcija hemoglobina na koju se glukoza iz krvi veže neovisno o inzulinu, te je prema tome ovisna o prosječnoj razini glukoze u krvi, reflektira glikemiju kroz zadnja 2-3 mjeseca.

 

Kod oboljelih osoba od šećerne bolesti, moramo znati da postoji rizik od kroničnih komplikacija. Komplikacije se mogu podijeliti prema utjecaju dugotrajnog visokog šećera u krvi (hiperglikemije) na organizam. Tu redosljedom susrećemo

  • polineuropatiju: oštećenje sitnih živčanih završetaka, primarno utječe na stopala i šake
  • retinopatiju: oštećenje oka, odnosno vida
  • nefropatiju: oštećenje nefrona, točnije bubrega. 

 

Komplikacije šećerne bolesti nažalost mogu dovesti do mogućih amputacija, razvoja autonomne živčane disfunkcije, postupnog gubitka vida ali i gubitka bubrežne funkcije i posljedično dijalize. Šećerna bolest se često naziva i “bolest koja ne boli”. Prema tome, novodijagnosticirane osobe često ne shvaćaju ozbiljno svoje stanje, sve dok se ne počnu pojavljivati prve komplikacije šećerne bolesti. Međutim imati šećernu bolest znači i živjeti normalan i sretan život! Zato, nemojte čekati, javite se našem interdisciplinarnom timu stručnjaka i zakažite svoj termin u Centru za nutricionizam već danas.

 

Diana Gluhak Spajić mag.nutr.