Istaknuta slika djevojke za članak Prehrana kod policističnih jajnika

Prehrana kod policističnih jajnika

Skoro pa epidemija žena s policističnim jajanicima ne ohrabruje. Međutim, iako se ne zna točan algoritam kako dolazi do njihove pojave, postoji jedna sigurna povezanost upravo između prehrane i policističnih jajnika. Pročitajte o čemu se radi!

U zadnje vrijeme se sve češće susrećemo sa tegobom policističnih jajnika. Neki od simptoma policističnih jajnika uključuju neredovite mjesečnice ili njihov izostanak, izraženija dlakavost lica, prsa, abdomena (trbuha), stanjivanje kose ili čak predjeli ćelavosti na glavi, akne, tegobe kod regulacije tjelesne mase, smanjena plodnost.

 

VIŠAK KILOGRAMA I POLICISTIČNI JAJNICI?

 

Nakupljanje masnoće u srednjem i gornjem dijelu trbuha naziva se centralna ili središnja pretilost, gdje osobe u tom slučaju imaju oblik jabuke (naspram gdje se masnoća nakuplja na bokovima, pa tijelo više poprima oblik kruške, koji je poželjniji i sigurniji za žene). Zašto oblik jabuke ukazuje na problem? Pretilost koja je javlja u središnjem dijelu nosi sa sobom komplikacije poput pojave visokog krvnog tlaka, ali u slučaju policističnih jajnika i drugih komplikacija sa hormonima. Naime, znanstvena istraživanja koja su koristila ultrazvučna mjerenja, otkrila su da žene sa policističnim jajnicima imaju veći udio središnje pretilosti. U tom slučaju, često dolazi do pojave inzulinske rezistencije, koji je jedan od koraka prema razvijanju šećerne bolesti tip 2. Povećana tjelesna aktivnost i promjena životnih navika je ključni korak u hvatanju u koštac sa policističnim jajnicima. Prema istraživanju objavljenom 2003 godine u Clin Diabetes, procjenjuje se da 50% žena koje imaju policistične jajnike, imaju indeks tjelesne mase veći od 27kg/m2, ili je čak pretilo, gdje je indeks tjelesne mase veći od 30kg/m2! Također, studije su pokazale da žene koje pate od policističnih jajnika osim inzulinske rezistencije i središnje pretilosti, imaju veće razine testosterona, a manje luteinizirajućeg hormona, što objašnjava pojačanu dlakavost, ali i teže usklađivanje tjelesne mase.

 

PREHRANA ZA POLICISTIČNE JAJNIKE?

 

Prehrana koja će pogodovati policističnim jajnicima svakako ima svoje čvrste temelje u mediteranskom načinu prehrane; riba, perad, zatim sir i mahunarke, umjerene količine žitarica koje svakako trebaju biti integralne, odnosno cjelovite (kruh, tjestenina, njoki, riža..) uz pregršt zelenog lisnatog povrća, raznog voća, uz naravno nezaobilazno maslinovo ulje. Znanost već dugo godina stoji iza blagotvornog djelovanja mediteranske prehrane i tjelesne aktivnosti. Omega-3 masne kiseline se preporučaju osobama sa šećernom bolesti i srčanožilnim bolestima, zbog protuupalnog djelovanja. Preporuka je u prehranu uvesti više prehrambenih vlakana, gdje je odličan izvor zeleno lisnato povrće, umjerene količine integralnih žitarica i voće. I za kraj, šaku orašastih plodova uvijek nosite sa sobom u džepu. Sjetite se da se put reguliranja tjelesne mase i borbe sa policističnim jajnicima traje, međutim da se nakon ustrajnosti vide rezultati. I zato, ne odustajte nego hrabro naprijed!

 

ZABORAVITE NA (BRZE) DIJETE

 

Kod liječenja policističnih jajnika, cilj nije brzi gubitak tjelesne mase (kojeg vrlo često slijedi jo-jo efekt) već dugotrajna promjena prehrambenih navika, gdje tjedno gubimo od pola do jedan kilogram, gdje je pojava jo-jo efekta vrlo mala. Promjena životnih navika je prvi i vrlo važan korak u liječenju policističnih jajnika. Policisični jajnici su problem mnogih žena, te zahtjeva multidiciplinarno liječenje. Stoga, dijete ne dolaze u obzir.

 

Znanstvena istraživanja su dokazala da čak i mali gubitak od 5% ukupne tjelesne mase može potaknuti ovulaciju, a redovita tjelesna aktivnost i bez gubitak tjelesne mase pokazuje poboljšanje simptoma i pozitivnu sliku o svom tijelu. ! Svako putovanje počinje prvim korakom. Tako i promjene putem prehrane trebaju nastupiti postepeno, uključivati ih redovno kako bi postale i ostale stalne.  Upravo zato, krenite sa pozitivnim promjenama i javite se u Centar za nutricionizam, gdje ćemo poduzeti sve korake kroz proces Vaše preobrazbe!