Istaknuta slika za članak Prehranom protiv visokog krvnog tlaka

Prehranom protiv visokog krvnog tlaka

Povišeni krvni tlak postaje sve češća bolest današnjice. Stalno ste u stresu? Dižu Vam tlak? Gotovo svaki dan jedete obroke „u hodu“? Onda je ovo članak za Vas.

Uzrok mu je nereguliran stil života što uključuje previše stresa, nereguliranu prehranu i manjak tjelesne aktivnosti. Uvođenjem čak i sitnica kako bi se promijenio barem malo stil života, možemo značajno poboljšati svoje zdravlje.

 

Međutim, kod regulacije krvnog tlaka uvijek moramo u obzir uzeti sve navedene komponente; stres, prehranu i tjelesnu aktivnosti kako bi rezultat bio trajan i zadovoljavajući. Prema istraživanjima Svjetske Zdravstvene Organizacije glavni čimbenici za rizika za razvoj srčanožilnih oboljenja su visoki krvni tlak, pušenje, visoka razina masnoća u krvi, pretilost i šećerna bolest. Kada govorimo i idealnom načinu prehrane za regulaciju krvnog tlaka, to bi zasigurno bila mediteranska prehrana sa smanjenom količinom soli.

 

BRZI SAVJETI ZA DOBAR KRVNI TLAK:

1. Uvijek birajte kvalitetne masnoće: Nedavno istraživanje je pokazalo da samo 25mL (2 jušne žlice) maslinova ulja značajno utječe na smanjivanje krvnog tlaka. Preporuka je zamijeniti biljna ulja sa maslinovim uljem (i tokom kuhanja!), dok kuhanje na ostalim biljnim uljima nije preporučljivo. Svinjska mast je na visokim temperaturama vrlo stabilna, te se može koristiti za pripremu hrane, ali u malim količinama.

 

2. U prehranu ubacite prehrambena vlakna: Američko udruženje za bolesti srca (American Heart Association) objavljenog u Ožujku 2013. govori da prehrana bogata vlaknima može odgoditi prvi srčani udar, dok kod svakog povećanja od 7 g kod ukupne količine dijetalnih vlakana smanjuje rizik od prvog srčanog udara za 7 %.Vlakna su biljni materijal koji se ne može probaviti u ljudskom organizmu, ali se mogu razgraditi pomoću bakterija koje se nalaze u crijevima.

 

3. Krećite se svaki dan, barem malo: Preporuka za tjelesnu aktivnost svih odraslih osoba, a ne samo osoba koje imaju povećani krvni tlak je 35-45minuta na dan, tri do četiri puta tjedno. Povećana tjelesna masa / pretilost ima značajan učinak na povećanje krvnog tlaka, stoga se osobama ukoliko imaju višak kilograma preporuča da uz promjenu prehrambenih navika, smanje svoju tjelesnu masu.

 

4. Igrajte se sa začinima umjesto soli: Dopustite svojim okusnim pupoljcima period od dva do tri tjedna kako bi se naviknuli na smanjeni udio soli. Koristite bosiljak, peršin, ružmarin, kurkumu, kajenski papar i druge začine. Posebno obratite pozornost na češnjak koji se posebno preporuča u svakodnevnoj prehrani osoba sklonima obolijevanju od povišenog krvnog tlaka. Sol ne treba izbaciti iz prehrane, već treba regulirati njezin unos. To je najbolje učiniti tako da kuhamo sa smanjenom količinom soli i biramo hranu koja prirodno ne sadrži sol, odnosno natrij. Ideje za kuhanje sa začinima: ¾ svježeg začina ili ¼ suhog začina za pripremu pola kilograma mesa i zamjena Suhi začini se dodaju zadnjih 15 minuta pripreme jela, stoga ih usitnite par minuta prije dodavanja jelu kako bi aroma jela bila intenzivnija

 

5. Manje šuškajte: Prehrambeni proizvodi koji se nalaze u šuškavim vrećicama nerijetko imaju povećane količine soli, odnosno natrija, ali i trans masnoća koje također imaju negativan utjecaj na krvni tlak. Primjer takve hrane su polu gotovi, instant proizvodi (brza hrana, pekarski proizvodi, grickalice, krekeri, keksi). Jednako tako, umjesto konzervirane hrane, birajte svježu ili svježe smrznutu, koja sadrži manje soli. Nužno je naviknuti se na prirodan okus hrane, zato manje šuškajte.